Google presenteert game-platform Stadia

stadia
#1

De geruchten waren er al een tijdje in de vorm van het concept “Project Stream”, maar zojuist is het officieel bekend gemaakt: Google komt met haar eigen streaming gaming-platform, genaamd Stadia.

image

De onthulling werd gedaan via een lange keynote en een mooie korte announcement-trailer. Hierbij eerst de korte video:

Stadia is geen nieuw stukje hardware, maar een cloud streaming dienst draaiend in Google’s Chrome. Dit betekent dat iedereen toegang heeft tot het platform – laptops, desktops, telefoons en tablets – en dat is ook hoe ze hem marketen: het platform voor iedereen.

Games op het platform draaien (streamend) op 4K en in 60 fps, wat een bizarre en gave feature is. Het zou uiteindelijk krachtiger zijn dan de PS4 en Xbox One gecombineerd. Dit komt met name doordat het gebruik maakt van de complexe netwerk-infrastructuur van Google, gekoppeld aan een GPU waar je U tegen zegt (van 10.7 teraflops). Het systeem is zo opgezet dat elk ‘scherm’ zijn eigen gaming-instance is op een server, en het is dan ook appeltje-eitje om split-screen te gamen.

Hierbij wat specs van de data-centers:

Een ander innovatief stukje techniek is de zogenaamde ‘game state’; een url die aangemaakt wordt voor een bepaald punt in een game, en die gedeeld kan worden met anderen – die zo dus jouw ‘state’ kunnen spelen.

Ook is bekend gemaakt dat er een speciale (optionele) Google Stadia Controller wordt gelanceerd met de dienst, een fancy ogende controller met een D-pad, joysticks, face-buttons en shoulder-buttons.

En dan natuurlijk de games! Veel is er nog niet bekend gemaakt, maar wel dat de opvolger van de Doom-reboot uit 2016, Doom Eternal erop zal draaien. En met 60 fps, HDR en 4K is dat leuk nieuws!

Benieuwd naar de volledige onthulling? Check dan:

Ik ben wel echt heel erg hyped, en ik denk ook zeker dat Google hier echt iets heel moois van kan maken. Streaming game-diensten leken altijd al de toekomst te gaan worden, maar door Stadia komt dit een stapje dichterbij. Nice! Het is wel afwachten wat voor internet-verbinding je nodig gaat hebben om dit te kunnen draaien, én wat voor publishers uiteindelijk games gaan maken.

Wat denk jij? Is dit de toekomst van gaming?

0 likes

#2

Eurogamer heeft een mooi interview geplaatst met Google’s Phil Harrison en Majd Bakar op https://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2019-google-stadia-phil-harrison-majd-bakar-interview. Hierin wordt veel gepraat over specs, mogelijkheden en eventuele valkuilen. Nice!

0 likes